Vyberte stránku
Zavírám Mercatino (prodejnu)

Zavírám Mercatino (prodejnu)

Včera mělo Mercatino výročí otevření 1.9.2016, a já jsem celou noc přemýšlel. Do rána jsem se rozhodoval, co dál. Neusnul jsem. Teď začínáme devátý rok provozu, ale na desátý už nemám s prodejnou energii. Prodejna má své výhody, ale mě osobně zabírá příliš mnoho času a sil. Mercatino bude otevřené do 21. 12. 2024.

Stále bude fungovat e-shop
Nezavírám úplně. Pořád budu dostupný online na stránkách e-shopu mercatino.online. Když jsem začínal, chtěl jsem to dělat pro lidi, ale po osmi letech jsem se rozhodl provozovat Mercatino spíše pro sebe. Možná to zní sobecky, ale tímto rozhodnutím si doufám ušetřím spoustu času. Mám pocit, jako bych se připravoval na důchod. Toto rozhodnutí mi umožňuje můj e-shop od Contosu, díky kterému mohu pracovat velmi efektivně se zbožím, které mám, a to s minimem úsilí. Zároveň se ale v posledních letech vývoj komisního prodeje v Contosu zastavil, a přitom právě tato funkce byla pro kamennou prodejnu klíčová. Což vedlo k tomu, že se do budoucna soustředím pouze na jednu službu a to jsou výkupy a vlastně jsem za to rád.

Výkupy
Většinu výkupů aktuálně řeším z pozůstalosti, dědictví a stěhování. V tomto ohledu se v Mercatinu nic nemění. Sice přijdu o některé výkupy na prodejně, ale vzhledem k tomu, že tvoří jen malou část, byly odsunuty na druhou kolej. V posledních měsících jsem vykoupil takové množství zboží, že jsem musel poprvé v historii Mercatina výkup zastavit. Pořád můžete nabídnout knihy a gramodesky i v ostatních antikvariátech v Olomouci, které jsou skvělé. Porcelán a sklo můžete prodat v místních starožitnostech a bazarech, takže o nic nepřijdete.

Osobní vyzvednutí
Díky zachování nezávislosti nebude možné ani osobní vyzvednutí. Budu se soustředit čistě na expedici. Přestože tím přijdu o podstatnou část zisků, nebude mě to vázat k žádné otevírací době kvůli vyzvedávání zásilek.

Proč?

Realita podnikáni a špatná komunikace
Kamenná prodejna má své kouzlo. Ale když člověk začne podnikat tak, jako já, ze dne na den a bez důkladného plánu, podnikání se stává velkou výzvou. Pořád se něco mění, často kvůli mým vlastním chybám. Frustraci jsem přenášel na všechny kolem sebe, a občas to hraničilo s vyčerpáním. Nejhorší bylo, že jsem se prostě nemohl zastavit, i když to bylo potřeba. Paradoxně se mi nejklidnější období pojí s pandemií Covidu. Tato vynucená pauza pro mě byla darem. Finančně jsem na tom byl s Mercatinem špatně, ale naučil jsem se oceňovat volný čas. Po znovuotevření jsem se opět dopouštěl stejných chyb a dlouho jsem si nedokázal přiznat, že nejsem dobrý v práci s lidmi – ať už s kolegy, nebo se zákazníky.

Lidé
Mám k uzavření prodejny ještě další důvody, o kterých bych rád napsal více na blogu po uzavření. Mohlo by to být něco jako „Historky z Mercatina“. Pamatuju si, jak mi kamarád doporučil seriál Black Books. Říkal, že mu hlavní postava připomíná mě. Když jsem se na první díl podíval, přišlo mi to spíše děsivé než vtipné. Jeden díl mi stačil a na další už jsem neměl chuť. Nechápal jsem, jak někdo dokázal tak přesně zachytit realitu antikvariátu.

Výprodej?
Částečně proběhne i výprodej. Ohledně toho napíšu během pár měsíců další článek, protože to dobře ukáže, proč je těžké prodávat věci v kamenné prodejně. Velkou část věcí si nechám a přesunu do skladu, ale přesto se budu zbavovat několika tisíc položek, které, pokud to půjde, pošlu dál.

Budoucnost Mercatina

Od února příštího roku se zaměřím více na online prostor. Plánuji více fotografií k položkám, přesnější popisky, lepší práci s cenami zboží a více článků na blogu. Asi to nebude nic revolučního, ale budu se snažit udělat s časem, který snad budu mít, něco navíc

Abych byl upřímný, moc narůžovo si to nemaluju. Pořád to bude náročné, když to bude potřeba. Doufám ve více času, ale jsem smířený s tím, že možná žádný navíc nezískám. Tolikrát jsem se spletl, že občas mám problém si věřit, ale pokaždé, když jsem ve svém životě udělal změnu, tak mě to někam posunulo.

Je škoda zavřít? Možná, ale teď potřebuji změnu a Mercatino také. A kdo ví, třeba v budoucnu kamennou prodejnu znovu otevřu…