Vyberte stránku
Zařizuji odvoz nejen knih

Zařizuji odvoz nejen knih

Na výkupy knih jezdím po celé České republice. Jsem z Olomouce. Pro mě je to srdce republiky. Jednoduše se dá dojet do Prahy, Ostravy, Brna, kamkoliv. Mám za sebou již stovky výkupů a odvozy věcí patří mezi tu nejhezčí náplň mé práce. 📚❤️

Před výkupem potřebuji informace

Čím dále jedu od Olomouce, tím více informací od vás k výkupu potřebuji, abych dokázal vyhodnotit, jestli je výkup smysluplný. Benzín i čas jdou na mé náklady, takže před tím, než k vám pojedu, se vás často ptám na tyto otázky:

· Co chcete prodat a odvézt?
· V jakém jsou množství?
· V jakém jsou stavu?

Toto potřebujeu zvážit, než vyjedu za vámi. Díky těmto informacím se dokážu rozhodnout a dát vám vědět, jaký bude následující postup.

Tyto informace mi můžete předat na stránkách www.mercatino.cz.

Vykoupím a odvezu i ostatní věci kulturního charakteru

V Mercatinu vykupuju věci kulturního charakteru. To znamená, že můžete prodat věci širokého spektra. Mezi oblasti, na které se zaměřujeu, patří knihy, gramodesky, CD/MC, sklo, keramika, porcelán. Toto vše můžete zdokumentovat spolu s knihami a zaslat mi informace pomocí formuláře na stránkách www.mercatino.cz. 🖼️🎶📀

Cestuju a poznávám okolí

Toto je druhý důvod, proč rád jezdím po celé České republice. Zároveň s výkupy si občas beru den volna navíc a poznávám okolí místa výkupu. Výkup věcí je skvělý způsob, jak se dostat na místa, na která by mě nikdy nenapadlo zajet. I díky těmto výkupům si rozšiřuju obzory, udržujeu fyzickou kondici a zachovávám duševní zdraví. Nejraději jezdím na Jižní Moravu (celé okolí Ivančic je srdcovka). 🗺️🧘‍♂️

Zařizuji odvoz všech knih?

Ano, můžeme se domluvit i na odvozu všech knih včetně těch, které jsou již bez nejmenší šance k prodeji, nebo vám předám kontakt na někoho, kdo vám knihy odveze. 🚚📦

Většinou se jedná o různé dobročinné společnosti, které se odvozem nepotřebných knih zabývají, a my s nimi díky výkupům pravidelně spolupracujeme. 🤝

Jezdíme kamkoliv kde nás obchod táhne a kde nás lidé potřebují.

Jak aktuálně probíhá výkup na prodejně

Jak aktuálně probíhá výkup na prodejně

Na prodejně Mercatino probíhá výkup věcí aktuálně jen po předchozím domluvení termínu ⏰. Ještě předtím je ale potřeba vyplnit formulář na stránkách mercatino.cz 🖥️. Většinou do 24 hodin ⏳ vyhodnotím vaši nabídku a v tomto čase se vás pokusím kontaktovat 📞, abychom si domluvili datum a čas výkupu na naší prodejně.

Nahodilé výkupy neřeším, jelikož na prodejně většinou najdete brigádníky, kteří na to nejsou proškoleni. Brigádníky mám na prodejně kvůli prodeji věcí a výdeji objednávek 📦

Vzhledem k širokému sortimentu , se kterým obchoduji, je zaškolení velmi náročné 🧠, takže jsem přistoupil k této malé změně, se kterou již pár týdnů experimentuji, a funguje to ✅.

Formulář na stránkách Mercatina je velmi jednoduchý ✏️. Stačí mi pár informací a pár fotek 📸 a já vás budu kontaktovat ohledně dalšího postupu.

Výhodou domluvení přesného termínu je to, že si udělám čas přesně jen na vás ⌛. Při výkupu vašich věcí vám budu věnovat svou 100% pozornost 👀. Také s vámi domluvím výkup na prodejně pouze v případě, když uvidím, že to pro vás má finančně smysl 💰, a budu vědět, že vám mohu za věci dobře zaplatit.

E-shop a systém od Contosu

Každý antikvariát, bazar nebo starožitnictví potřebuje nějaký software. Některé z nich si vytváří vlastní systém na míru, jiné si pořizují dostupné platformy. Ale Contos není jen obyčejný software. Pracuji s ním od roku 2016, a dnes bych si mnohé věci pečlivě promyslel, než bych si Contos pořídil, i když tento systém v České republice nemá konkurenci.

ContOS je obrovský, neuvěřitelně robustní systém. Kdybych s ním začal pracovat dnes, ušetřil bych si spoustu zbytečné práce. I dnes se mi stále stává, že objevím něco nového. Kdybych věděl, že to tam je, ušetřil bych si stovky hodin času.

ContOS je obrovský, neuvěřitelně robustní systém. Kdybych s ním začal pracovat dnes, ušetřil bych si spoustu zbytečné práce, kdybych věděl jak se s ním pracuje tak jako teď. I dnes se mi stále stává, že objevím něco nového. Kdybych věděl, že to tam je, ušetřil bych si stovky hodin času.

Komisní prodej

Komisní prodej by měl být dnes základní službou každého antikvariátu. Tento typ prodeje šetří čas i peníze, protože můžete prodávat věci, aniž byste museli cokoli investovat, a přitom mít slušný zisk. Klíčovým prvkem komisního prodeje je pravidelné vyplácení klientům. Díky modulu Příkazy mohu zasílat platby každé pondělí ve stejný čas a zároveň posílat klientům vyúčtování s informacemi o prodaném zboží a očekávané platbě. I když se snažím většinou vykupovat, komisní prodej je výborné řešení v případech, kdy s klientem nenajdu společnou řeč ohledně ceny, protože přináší výhody oběma stranám.

Hromadné vyúčtování a příkazy
V komisním prodeji se neustále posílají peníze. Pamutuji si, že jsem to dělal ručně. Každé zvlášť a nyní je to plně automatizované a perfektně vymakané řešení. V contosu se podívám kdo všechno je k vyplacení. Tyto zákazníky označím a všem hromadně vytvořím vyúčtování, zašlu email a vytvořím platební příkazy, které pošlu do banky a je úplně jedno jestli těch vyúčtování padesát nebo pětset. Stejně to bude trvat jen pět minut. Toto je bomba👌

Online komise
Komisní modul byl do roku 2020 revoluční. Žádný jiný systém u nás není, který by nabízel komisní prodej takovým způsobem. A je škoda, že se na něm přestalo částečně pracovat. Například ani po čtyřech letech se na online prodejním kontě zákazník nedozví jakou částku jsme zákazníkovi za danou věc vyplatili. Tuto informací se dozví pouze z PDF ve výpisech, které zákazníkům každý týden v případě prodeje posíláme. Je to podle mě ta nejdůležitější věc, ale bohužel se mi contos nepodařilo přesvědčit ani po velkém tlaku z mé strany. Osobně si myslím, že celé toto online prodejní konto má mnohem větší potenciál, ale priority contosu směřuji jinam. Je to škoda, protože je podle mě celý tento modul tyto chybějící informace zbytečně shazují.

Nyní se dozvíte informaci o aktuální prodejní ceně a částku k vyplacení, ale za kolik se prodala položka s číslem 0107117 Dire Straits – On Every Street se nedozvíme, protože neznáme ani nárok procent z prodeje. U této položky jsme vyplatili zákazníkovi za desku 700 Kč, protože jeho nárok byl 70% z prodejní ceny, ale zákazník se to nedozví. Kdyby těch položek bylo pár, tak to asi nevadí, ale pokud máme zákazníky, kteří prodávají stovky položek, pak už je to problém. Ještě vidíme, kolik je aktuálně k vyplacení u položek které se prodaly, ale nejsou vyúčtovány. Jakmile budou tyto položky vyúčtovány, pak už tyto informace neuvidíme, což je velká škoda. Podle mě ty PDF přílohy které posílám zákazníkům, mohly být uložené tady. Proč to nemít na jednom místě. Klidně by mohl být přidán odkaz na položku pokud je na eshopu.
Situace kolem komisního modulu je zvláštní a myslím si, že transparentní informace pro zákazníka jsou velmi důležité pro jeho plné využití. Když jsem toto téma řešil s IT oddělením, bylo mi řečeno, že zákazník si může najít cenu, za kterou se jeho věc prodala, ve svém e-mailu, protože mu bylo zasláno vyúčtování. I když je tato možnost k dispozici, pro zákazníky s větším množstvím položek, jako například jeden z mých klientů, který má sedmnáct komisních smluv a více než 250 vyúčtování, by bylo praktické mít všechny tyto informace snadno dostupné na jednom místě.

Komisní modul se určitě vyplatí, i přes některé nedostatky. Pro majitele kamenných obchodů však může být komunikace se zákazníky náročnější, protože mohou často potřebovat doplňující informace. Zastavení vývoje tohoto modulu bylo jedním z faktorů, které mě vedly k rozhodnutí zavřít svou prodejnu.

Pokud chci dát zákazníkovi něco co patří do 21. století a to je rychlý a jasný přehled o svém prodeji, tak tady to zatím nedostanu. Pokud někdo stejně jako já by se pokoušel prodávat položky ve větším množství, tak to bude mít dost složité. Pro koho vlastě je tento komisní modul dnes určený sám nevím.

E-shop

Od roku 2020 je v contosu možnost pořízení e-shopu od Contosu. E-shop mám už od beta verze tedy od toho mimina, který byl první měsíc když jsem ho pořídil. Nevýhodou bylo, že jsem neměl s provozováním e-shopu žádné zkušenosti a proto jsem se dopouštěl od začátku chyb, které se dnes v systému táhnou se mnou. Toto není nevýhoda Contosu, ale moje vlastní. Zákazník Contosu dostane takový nástřel možností co a jak dělat, že to prostě najednou nejde úplně pojmout. Přitom to paradoxně ale není nijak zásadně složité. Jen si to člověk musí na začátku promyslet.

E-shop od Contosu má nejlepší řazení zboží, které jsem kdy mezi antikvariáty viděl. Novinky, slevy, všechny možné filtry, hyperlinky atd. Dnes když objednávám kdekoliv jinde tak možnost filtrování u antikvariátu mi chybí. Cena Contosu je možná pro někoho vysoká, ale pro mě je to zcela největší šetřič peněz.

Způsob přidávání věcí na e-shop

Přidávání knih a gramodesek
Nahazování starých knih na e-shop od contosu je superjednoduché. Contos je napojený na databázi knih, trh knih, národní knihovnu, kde si můžete vybrat knihu kterou potřebujete a převést jí do vašeho systému. V případě gramodesek to přebírá data ze systému discogs.com. Při tom převádění si také vytváříte tzv. kmenovou kartu, která funguje jako šablona na kterou můžete navádět knihu/desku pokud jí budete mít znovu, což je vysoce pravděpodobné . Čím více kmenových karet v systému je, tak tím je práce ještě rychlejší. Tato kmenová karta bude obsahovat cenná data o historii prodejů a je velmi důležité promyslet jak vyplňovat kmenové karty tak, aby je člověk nemusel upravovat v budoucnu, ale i to není nijak zásadně složité.

Díky ChatGPT 4 mám dnes mnohem větší možnosti v přidávání popisku k věcem. Bohužel editor pro rozšířené popisy v Contosu nefunguje příliš dobře. Často se texty zobrazují jinak, než je naformátujete. Pokud chcete přidat rozšířené popisy, tak je lepší pracovat přímo s HTML kódem.

Myslím si že pro spousty lidí, žádné rozšířené popisky důležité nejsou, ale pokud se najde zájemce o e-shop, který by rozšířený popis zboží potřeboval stejně jako já, tak fungující editor určitě ocení. Právě u ostatních položek jako je sklo a porcelán se toho trošku děsím, protože u těch je rozšířený vlastní popisu nutný.

Komunikace na e-shopu
Komunikace na e-shopu je superjednoduchá.

Expedice

Expedice musí probíhat efektivně, protože na vše je nás zde jen pár lidí. Objednávky vyřizujeme z přehledem, plynule a s lehkostí. I přes větší množství objednávek dokážeme vše zpracovat za krátký čas, jelikož databáze Contosu vytváří vše za nás a objednávky se zpracovávají hromadně. V expedici si člověk může provést exporty dat pro poštu a zásilkovnu a díky tomu se nemusí vypisovat žádné adresy apod. Což si vlastně už dnes ani nedokážu představit.

Kompletace objednávek
To je skvělá novinka, díky které dokážeme kompletovat přijaté objednávky a přitom udržet řád a pořádek. Kompletace objednávek mi umožňuje evidovat co se z dané objednávky našlo, v jaký čas a kdo z nás v Mercatinu to našel.

Design e-shopu
Moc se toho zde upravit nedá. Leda tak barvy. Nedávno přibyla možnost přidávání emoji. Hned to ten contos osvěžilo, ale radikálnější úpravy by byly možné jedině pokud bych uměl programovat. Pro mě je tento minimalistický a nerušivý styl e-shopu normální a celkem jsem si na něj zvykl, protože jednoduše funguje velmi dobře.

Závěrem

Contos je neúnavný pomocník. Dokáže zpracovat neuvěřitelné množství informací. Momentálně mě pronájem včetně serveru stojí cca. 52000 Kč ročně a jsou to dobře investované peníze. Stojí to za to? Contos rozhodně stojí alespoň za zkoušku. Každý dnes hledá levnější řešení, ale nakonec jen sám sebe ošidí. 90% věcí v contosu už je naprogramovaná na jedničku. Pracuje se s ním skvěle. Servis je perfektní. Co více si přát. Sice to má nějaké mouchy, ale i přesto tento systém nemá konkurenci.

V případě jakýchkoliv dotazů ohledně contosu pište na info@mercatino.cz